Égi peloton

Halhatatlanokról, akik már nincsenek itt. Halhatatlanokról, akik remélhetőleg sokáig velünk maradnak.

Utolsó kommentek

  • manx express: egyszer tényleg volt második az összetettben hamilton, de szerintem nem törött csonttal. visont me... (2009.01.13. 05:35) Fiorenzo Magni
  • NAR: Kemény legény volt, úgy látszik, nem csak Hamilton lett törött csonttal második a Giron. (2009.01.12. 23:10) Fiorenzo Magni
  • manx express: Egyetértek (2008.11.19. 04:32) Marshall Taylor
  • NAR: Szerintem az is szerepet játszik abban, hogy míg mondjuk Armstrongnak ott volt példaképnek Greg Le... (2008.11.18. 22:03) Marshall Taylor
  • manx express: Jó kérdés. Az biztos, hogy a nemzetközi szövetség elég sokat tesz azért, hogy a sport ne csak euró... (2008.11.17. 04:54) Marshall Taylor
  • Utolsó 20

Linkblog

Louis Trousselier

2008.10.27. 15:54 :: manx express

Louis Trousselier 1881. június 29-én született Levallois-Perret-ben, bár egyes források születésének időpontját január 29-ben határozzák meg. Jómódú virágkereskedő család gyermeke volt, két fivére is kerékpárversenyző volt, az idősebb, Leopold igazán nagy versenyt nem tudott nyerni, fiatalabb testvére, André 1908-ban megnyerte a Liège—Bastogne—Liège-t, igaz több nagyobb diadalt ő sem aratott.

Kiváló egynapos versenyző volt, 18 évesen a kor sztárjai előtt nyerte meg a Párizs—Roubaix—Antwerpen versenyt. Korán ismert nagy csapatokhoz igazolt, tagja volt a Peugeot, Alcyon, illetve a Legnano csapatoknak is. 1902-ben mind a Párizs—Rennes, mind Toulouse—Luchon—Toulouse versenyeken is elsőként ért célba. 1905-ben megnyerte a manapság Észak Poklaként emlegetett Párizs—Roubaix-t, illetve 1908-ban a Bordeaux—Párizs versenyt is, ahol 26 perccel ért hamarabb célba, mint a második helyezett Cyrille van Hauwaert. Számos alkalommal állt egynapos versenyek dobogóján (Párizs—Tours, Milano—Sanremo), és kétszer szerzett érmet a nemzeti bajnokságban, aranyat azonban sohasem. Néhány pályaversenyen is rajthoz állt, ám erőssége a hosszú versenyek voltak.

1905-ben indult először a Tour de France-on, és a legenda szerint éppen sorkatonai szolgálatát töltötte. Néhány nap eltávozást kapott, épp a Tour kezdetekor. Trousselier úgy kalkulált, ha jó eredményt ér el a versenyen, akkor nem kap olyan súlyos büntetést a seregben, ami a dezertálásért akkor kiszabható volt, hiszen a verseny hosszabb volt, mint a kapott szabadsága. Öt szakaszt nyert a versenyen, és az összetett elsőséget is megszerezte. A verseny után egy kockajáték során a Touron nyert összes pénzét elvesztette, de erre csak annyit reagált, hogy lesz még Tour de France, ahol megint nyerhet. A történet szerint a francia hadsereg tényleg elnéző volt vele szemben az önkényesen meghosszabbított eltávozását tekintve.

Széles körben ismert mókamester hírében állt, és a feljegyzések szerint szokása volt barátai társaságában edzeni. Ilyenkor mindig megálltak egy-egy étteremnél, lehetőleg minél drágábbnál, ahol bőséges lakomákat rendeztek. A vidám asztaltársaság azonban mindig összevitatkozott, kivétel nélkül jó hangosan, hogy a tulajdonos odamenjen hozzájuk, ahol Trousselier megmagyarázta a helyzetet: arról folyik a vita, melyikőjük a jobb versenyző. Megkérték hát az étterem tulajdonosát, jelöljön ki egy pontot a környéken, és indulhat is a verseny, az utolsóként visszaérő fizeti az egész társaság számláját. Számtalan alkalommal eljátszották ezt, ám soha nem tértek vissza az adott étteremhez.

Versenyzői pályafutását az I. világháború kitörése előtt fejezte be, hogy átvegye a családi vállalkozást. Trousselier 1939. április 24-én halt meg Párizsban.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: trousselier trousselier leopold trousselier andré van hauwaert

A bejegyzés trackback címe:

https://egipeloton.blog.hu/api/trackback/id/tr35734668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása